Excite

Beaujolais nouveau altijd een gewaardeerd cadeau

Met een fles beaujolais nouveau onder de arm doe je nooit iets mis. Voor welke gelegenheid dan ook, de jaarlijks terugkerende nouveau variant van de beaujolais heeft een wat men noemt breed draagvlak. Dus ook een hoge geschenkwaarde. Of het nu een verjaardag, jubileum, buurtfeestje, reünie, bedankje, oudejaar of kerstpakket betreft.

Beaujolais Nouveau: traditie!

In 2011 kwam hij op 17 november in het schap te liggen. Zoals elk jaar wereldwijd aangekondigd. Traditiegetrouw is de geboortedatum de derde donderdag van november. Een uitstekende marketingstunt die het al zestig jaar volhoudt. Er wordt dan ook beweerd dat de marketing rond deze wijn veel beter van kwaliteit is dan de wijn zelf. De Fransen noemen het de 'beaujolais nouveau'. In de lage landen roept men eerder de beaujolais primeur.

Beaujolais nouveau is gemaakt van Gamay druiven. Die vind je uiteraard in de omgeving van de streek met dezelfde naam. De druiven worden geoogst en nog in hetzelfde najaar gebotteld en op de markt gegooid. Houdbaar is deze wijn zo'n twee tot drie jaar maximaal. Er zit immers geen tanine in deze wijn. Er daar zijn de wijnmakers trots op. Maar dat betekent wel dat je deze wijn niet al te lang moet laten liggen. De ideale drinktemperatuur is vrij fris voor een rode wijn: hij mag gerust een kwartier in de koelkast voor uitschenken. Zelfs een ijsblokje is toegestaan.

De Fransen zelf hebben maar één overtuiging: beaujolais nouveau drink je niet bij rood vlees. Maar als je gaat snuffelen, hangt het er maar net vanaf welke website je aanklikt. In Nederland en België wordt die restrictie niet gevolgd in elk geval. Frans chauvinisme misschien?

Beaujolais nouveau: hype of echt de moeite waard?

Je bent fan van de beaujolais nouveau of je bent het niet. Voor een gemiddelde prijs van vier euro voor een fles loop je weinig risico. Maar je moet wel van heel jonge wijn houden. Niet voor niets is de jaarlijkse slogan: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" Hij is dan pas drie maanden geproduceerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021