Excite

Zoete bataat: een veelzijdige verwenner!

We zien ze steeds vaker verschijnen in de supermarkt of groenteboer; de roestkleurige knollen die bataat of zoete aardappel worden genoemd. De bataat is, anders dan een aardappel, een verdikte wortel van een plant. Een groente vol met zetmeel en ontzettend voedzaam. En verkrijgbaar in vrijwel elk seizoen van het jaar!

De bataat in Surinaams eten

De zoete aardappel is in Nederland vooral bekend uit de Surinaamse keuken. Traditioneel staat de zoete bataat ook op het menu voor Thanksgiving Day in Amerika. De oranje knol staat daar gekookt en geserveerd met kruiden op tafel als bijgerecht naast de bekende kalkoen uit de oven. Het Amerikaanse woord voor zoete aardappel is 'yam'.

Oorsprong van de bataat

Het is onduidelijk waar de bataat oorspronkelijk vandaan komt. Antropologen weten dat de zoete aardappel zijn meeste eters kende in Zuid-Amerika rond het jaar 1500. Vanaf dat moment wordt de groente door de Spanjaarden verspreid naar andere delen van de wereld, zoals de Filipijnen, Indonesië, China en Japan. Ook Nieuw-Zeeland en Polynesië hadden rond die tijd al kennis gemaakt met de zoete aardappel. Hoe dit in het licht gezien moet worden van de koloniale reizen destijds is onduidelijk.

Wat te maken van bataat?

Bataat is een ontzetten veelzijdig product. Dat heeft mede te maken met de grote verspreiding van de groente over de hele wereld. In allerlei wereldkeukens zijn recepten met bataat te vinden. In West-Europa en Amerika eten we de groente vooral als bijgerecht of verwerkt in zoete baksels, zoals verjaardagstaart. In Zuidoost-Azië en Noord-Afrika wordt bataat veel gebruikt in curry’s en stoofschotels. Door langzame garing met veel kruiden neemt de bataat alle heerlijke kruiden en smaken in zich op. In Zuid-Amerika wordt de zoete aardappel vooral verwerkt in chili’s of gevuld met heerlijke pittige groente- en vleesmixen waarin vaak ook zoete maïs is verwerkt. Surinaamse recepten met bataat vind je vooral in combinatie met bakkeljauw of pindakip.

Probeer de bataat zelf!

Door de ontzettend ruime keuze in recepten met bataat is het een aanrader voor iedereen. Zowel echte chefs als beginnende hobbykoks zullen de bataat met succes kunnen introduceren bij hun gasten. Bataat is voedzaam, kindvriendelijk zoet en kan op verschillende manieren bereid worden in veel internationale keukens. Daarbij zijn ze ook nog eens lang houdbaar en op steeds meer plekken te koop.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021