Excite

Barbecue saus

Als je salades, een lekker stokbroodje en een reeks lekkere bijgerechten gemaakt hebt, vergeet dan vooral niet de barbecue saus. Zonder lekkere sauzen is een barbecue niet compleet. In dit artikel lees je over de beste basissauzen voor de barbecue, die je met gemak in elkaar draait voor nu en voor de volgende zomeravond.

Knoflooksaus

Een barbecue zonder saus bestaat niet, en met weinig moeite draai je lekkere sausjes in elkaar. Te beginnen met de klassieke knoflooksaus: vaak een romige saus op basis van mayonaise en een beetje yoghurt met natuurlijk knoflook en tuinkruiden zoals peterselie en bieslook. Reken voor 500 milliliter mayonaise en yoghurt mengsel op zes teentjes knoflook. Voeg eventueel een klein gesnipperd uitje toe. Breng op smaak met zout, peper en een drupje tabasco.

Satésaus

Als echte liefhebbers van deze Indonesische pindasaus is er bijna geen barbecue in Nederland te bedenken waar geen potje warme saté op tafel staat. Iedereen heeft wel een eigen recept voor een lekkere satésaus. Belangrijkste onderdeel: fijngeslagen pinda’s of pindakaas, aangemaakt met een beetje melk. Breng op smaak met een scheutje ketjap, gembersiroop, tomatenketchup en een beetje sambal. Varieer met kruiden die je lekker vindt: uienpoeder, azijn, knoflook, paprika, kerriemixen, suiker, witte peper en zout. Laat de saus even inkoken voor de gewenste dikte.

Barbecue saus

De echte barbecuesaus is te vergelijken met een kruidige, zoetzure tomatensaus. Als basis kun je smokkelen en een goede ketchup nemen. Voordeel is dat ketchup, integendeel tot tomatenpuree al gekruid is. Snijd een uitje, een flinke Spaanse peper en een hele bol knoflook klein en zet het even aan in een pan. Breng op smaak met een mooi boeket aan kruiden. Topchef Jamie Oliver gebruikt hiervoor: tijm, rozemarijn, koriander, komijn,anijs- of venkelzaad, paprikapoeder en een paar laurierblaadjes en kruidnagels. Voeg een flinke hoeveelheid bruine suiker toe (zo’n 200 gram) en laat langzaam oplossen met 250 milliliter water en het sap van twee sinaasappels. Laat dit mengsel inkoken en zeef de grove stukken kruiden eruit. Haal van het vuur en maak af met wat balsamico, 200 milliliter ketchup en 200 milliliter appelsap. Breng op smaak met mosterd, Tabasco of Worcestershire saus, zout en peper.

Salsa verde

Iets minder gebruikelijk bij de barbecue is een salsa verde: letterlijk niet meer dan groene salsa. De saus zit tussen een kruidenolie en een saus in. Gebruik een mooie mix van groene kruiden zoals peterselie, basilicum, rozemarijn, oregano en andere Italiaanse kruiden. Als je van tomaat houdt, kun je er een tomaatje doorheen doen, maar pas op dat je salsa niet te waterig wordt. Maak af met een teentje knoflook, zout en peper en draai alles fijn in een keukenmachine. Maak smeuïg met een goede olijfolie. Heerlijk met vlees, vis, gekookte aardappeltjes of als dressing voor je salade. Een echte allround barbecue saus!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017