Excite

Avocado helpt bij verlagen cholesterol

  • © Getty Images
Wie gezond wil blijven én zijn of haar cholesterolgehalte op peil wil houden, doet er goed aan om dagelijks een avocado te eten. Deze groene vrucht, die ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld guacamole, kan het slechte LDL-cholesterol verlagen. Dit effect is met name zichtbaar bij mensen met overgewicht.

Dit ontdekten onderzoekers van de Pennsylvania State University. Zij lieten tijdens een klein onderzoek 45 mannen en vrouwen van 21 tot 70 jaar verschillende diëten volgen. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden overgewicht of obesitas. De diëten bevatten weinig vet en geen avocado, een gemiddelde hoeveelheid vet en geen avocado of een gemiddelde hoeveelheid vet én dagelijks een avocado.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die dagelijks een avocado aten, gemiddeld een lager gehalte LDL-cholesterol hadden. In vergelijking met het gemiddelde Amerikaanse eetpatroon was het gehalte zelfs 13,5 punten lager. Bij de eters van een gemiddelde hoeveelheid vet lag het LDL-cholesterolgehalte 8,3 punten lager en bij deelnemers die weinig vet aten 7,4 punten lager.

De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk dat avocado's enkelvoudige onverzadigde vetten bevatten. Die helpen het LDL-cholesterol verlagen. Daarnaast bevatten ze meer calorieën dan andere groenten en vruchten. Dit betekent dus dat ze niet eindeloos gegeten kunnen worden; het is ook mogelijk om er van aan te komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021