Excite

Aubergine, wat kun je ermee?

Aubergine is eigenlijk een vrucht, maar wordt tot groente gerekend. De groente wordt geteeld in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Birma. In landen als India en China eet men al jaren aubergine en wordt hij geprezen om zijn goede invloed op onze darmen. Lees verder om te leren hoe je deze groente integreert in je eigen eetpatroon.

De vele namen van aubergine

De aubergine heeft veel namen, zo noemen we de groente in Nederland ook wel eierplant of eiervrucht. Dit is afgeleid van het Engelse woord eggplant, omdat wilde aubergines het formaat en de kleur hebben van een kippenei. Lang geleden noemde men de aubergine ook wel melanzaanappel. Die naam wordt nog steeds gebruikt in Italië. Het woord aubergine komt van het Indische woord voor de groente en betekent zoveel als: plant die winderigheid geneest. De Surinaamse aubergine heet antroewa, maar verschilt in uiterlijk en smaak van de paarse aubergine zoals wij die kennen in Nederland.

Aubergine in de keuken

Doordat aubergine zo wijdverspreid is sinds hij in de vijftiende eeuw mee werd genomen naar Europa, wordt er veel gebruik gemaakt van de groente in de internationale keuken. Aubergine heeft de eigenschap veel smaak op te zuigen in het vruchtvlees. Daarom doet de groente het bijzonder goed in stoofpotten en curry's. Ook in combinatie met mediterrane kruiden is aubergine fantastisch: oregano, basilicum en tijm combineren erg goed met de paarse plant. Aubergine leent zich er ook voor om gevuld te worden. Maak een mengsel van rijst, peterselie en gehakt, vul de aubergine ermee en stoof hem in tomatensaus. Aubergine grillen kan ook, zowel in de oven als op de barbecue. Zorg wel dat hij goed gaar is, want rauwe aubergine kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Bekende gerechten met aubergine

De bekendste gerechten met aubergine komen uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Moussaka is de Griekse versie van een ovengerecht met gehakt, aubergine en aardappels. Het gerecht kent zijn oorsprong echter in de Balkan en het Midden-Oosten. Rondom Jordanië Noord-Afrika is een pasta van kruiden en geroosterde aubergine bekend onder de naam baba ghanoush. Deze wordt gegeten met brood of als salade naast de maaltijd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021