Excite

Hoe maak je aspergesoep?

Het witte goud; al sinds de Romeinse tijd weten mensen hoe heerlijk de asperge is. Een klassieke bereiding van asperges met aardappels en hollandaisesaus kennen we natuurlijk allemaal, maar ook aspergesoep is geroemde bereiding van de asperge. In dit artikel lees je alles over aspergesoep en suggesties voor lekkere variaties.

Het witte goud

Het witte goud, koningin van de groente, parel van het land... Over de populariteit van de asperge valt niet te twisten. Wanneer het aspergeseizoen is begonnen, ontkomen we bijna niet aan de witte stengels.

Aspergebouillon maken

Net als bij alle beroemde gerechten, is er ook van aspergesoep een schare aan succesrecepten met veel variaties. De makkelijkste manier is om de schillen en harde stukjes van asperges die je eerder bereid hebt ongeveer een uur in water te koken. Zeef dan de stukjes asperge eruit. Nu heb je een heldere bouillon met een aspergesmaak, die als basis kan dienen voor allerlei aspergesoepen. Meng dit bijvoorbeeld met kalfsbouillon en voeg aspergekopjes of gestoofde groente toe. Een gebonden aspergesoep krijg je door een roux te maken met wat meel en boter en dit langzaam in de bouillon te laten oplossen.

Aspergesoep als maaltijd

Om aspergesoep te maken met een stevige bite, zul je groente moeten gebruiken die de soep wat meer massa geven. Denk aan het wit van een prei, aardappels in blokjes en ui. Stoof de groente met de asperges in roomboter tot het gaar is. Maak dan de soep af met asperge- of groentebouillon en bind met room voor een romige aspergesoep. Zet nog even de staafmixer in de soep voor een zacht eindresultaat. Voeg op het laatst wat kort gekookte aspergekopjes toe, maar laat deze heel. Lekker met wat gerookte zalm of waterkers.

Aspergesoep variëren

Op de basisrecepten van aspergesoep kun je heerlijk variëren met andere producten die goed combineren met asperges. Denk daarbij aan blokjes ham, groene asperges, een gepocheerd eitje en verschillende kruiden zoals kervel en peterselie. Asperges gaan ook goed samen met vis en schelpdieren zoals zalm, coquilles en garnalen. Voorkom ten aller tijde dat sterke smaken de het zachte karakter van de asperge overheersen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020