Excite

Asperges: het witte goud in de keuken

De meningen over asperges zijn elk seizoen verdeeld. De een vindt ze super lekker, de ander vindt dat hele aspergegedoe schromelijk overdreven. En dus veel te duur. Witte of groene stengels: als je ervan houdt, kun je met asperges wonderen doen in de keuken. Asperges en uit eten gaan is soms een probleem. Ze staan niet altijd op het menu.

Verschil witte en groene asperges

Witte asperges krijgen nooit licht te zien. Ze groeien in speciaal daartoe aangelegde 'bedden' en worden 'gestoken' zoals aspergeplukkers dat noemen, zodra hun kopje te zien is. Asperges steken is een vak apart. Het gebeurt met een speciaal mes.

Dat is meteen het verschil met de groene variant: die groeit gewoon in de grond en mag wel genieten van het zonnetje. Het contact met licht zorgt dan voor de groene kleur. In onze streken zijn de witte stengels het meest geliefd.

Groene asperges bevatten meer vitamine C en caroteen dan hun witte soortgenoten. Ze zijn ook een ietsje sterker van smaak waardoor niet iedereen ze lekker vindt.

Asperges zijn er in principe niet altijd. Het is een typische seizoensgroente. Zo heel lang kun je niet van dit witte goud in de keuken genieten: goed twee maanden. De traditionele en officiële startdatum is de tweede donderdag van april. Einddatum is 24 juni, de feestdag van Sint Jan.

Een en ander is uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Krijgen we een warm voorjaar met temperaturen van 25°C en meer dan groeit een aspergestengel om en bij de 10 cm per dag.

Dank zij de huidige tuinbouwtechnieken kan het officiële seizoen uitgerekt worden. Onder andere door teelt in kassen. Gevolg: zelfs met de kerst zijn er (al) asperges. Niet echt bestemd voor de 'gewone keuken' maar voor exclusieve restaurants. En bijgevolg: peperduur.

Kwaliteit en klassen

Sinds 2006 hebben asperges een kwaliteitslabel. Kenmerk: een bundel witte asperges met lint in de kleuren van de Nederlandse vlag. Dan heb je de garantie dat de heerlijkheid van eigen bodem komt.

De klasse van asperges zijn afhankelijk van de dikte en de schoonheid. Het oog wil ook wat. Maar mooi is relatief. De dikte is eigenlijk de voornaamste klassefactor. AAA betekent meer dan 2,8 cm dik. Sommige liefhebbers vinden dit toch te dik. Daarom wordt als ideale klasse het AA-formaat verkozen. Deze stengels zijn tussen 2 en 2,8 cm dik. Dat wil niet zeggen dat de klasse A (1,6-2 cm) of B (1,2-1,6 cm) niet deugen. Ze zijn wel goedkoper.

Naast dikte moet je nog op enkele andere kenmerken letten. Ze moet zo recht mogelijk zijn (verwerkt ook makkelijker bij schillen en in de schalen nadien), uiteraard lang genoeg zijn (stompjes zijn ook in de handel verkrijgbaar maar eerder bedoeld voor in de soep), mooi wit zijn (ook de kop). De kop moet ook gesloten zijn. Check ook of de stengel niet hol is.

Verwen jezelf

Over de prijs is moeilijk iets te zeggen. Die is vooral afhankelijk van het weer tijdens het voorjaar. Als je vergelijkt met andere groenten die in dezelfde weken ook beschikbaar zijn dan zijn asperges vrij duur. Voor de mooiste porties van een kilo is 12 euro geen uitzondering. Mede verantwoordelijk voor deze duurte is de arbeidsintensieve kweek en productie van asperges.

Samen met de eerste asperges komen ook de eerste aardbeien te koop. Die zijn ook niet bepaald goedkoop te noemen. Het is maar wat de gek ervoor wil betalen toch?

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021