Excite

Oer-Hollands lekker: andijvie

Nederland staat erom bekend altijd open te staan voor invloeden uit andere landen. En dat geldt zeker ook in de keuken. Maar soms, met name als het buiten typisch Nederlands weer is, dan wint de Hollandse keuken het standaard en eten we massaal en echt Hollandse groente, zoals andijvie. En dat blijkt dan ook behoorlijk veelzijdig te zijn.

Rauw of gekookt

Andijvie kan op verschillende manieren gegeten worden. Rauw is het bijvoorbeeld erg lekker als salade. Je snijdt de andijvie daarvoor heel erg fijn en combineert het met een gekookt ei, mosterd, peper, zout, mayonaise of kwark en olie of azijn tot een lekkere salade. Vergeet het gekookte ei niet, want dat haalt de bittere smaak van de andijvie op. Het ei stop je niet in de salade, maar prak je fijn met de andere ingrediënten. Daar maak je zo een soort dressing van, die je door de andijvie heen roert. Natuurlijk kun je als garnering nog wel een paar plakjes gekookt ei gebruiken.

Andijviestamppot

Ook een klassieker in de Hollandse keuken is stamppot van andijvie. Hiervoor kun je de andijvie weer rauw gebruiken. Je kookt de aardappelen gaar, maakt er met wat melk of een klontje boter een lekkere puree van en roert de andijvie - goed schoongemaakt en heel fijn gesneden - er doorheen. Met wat mosterd, peper en zout én natuurlijk wat lekkere reepjes krokante spek maak je er een heerlijke stamppot van. Ook erg lekker is het toevoegen van wat blokjes jonge kaas. Die smaak werkt goed met de smaak van spek en andijvie en geeft nog een extra dimensie aan deze smakelijke stamppot.

Andijvie invriezen

Heb je andijvie in de tuin staan en wil je het graag invriezen? Dat kan ook. Blancheer de andijvie daarvoor ongeveer drie minuten in kokend water en spoel deze daarna af met ijskoud water. Goed uit laten lekken en in bakjes of zakjes doen. Doe dit gerust met een paar kroppen tegelijk; andijvie slinkt tijdens het blancheren heel erg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021